close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

Kvíz-Tak se ukaž

23. srpna 2009 v 8:48 | Leo
Kvíz

1. Čarodějky tvoří Moc:
a) dvou
b) čty
c) tří

2. Čarodějnickou linii Halliwelů založila:
a) Patty
b) Melinda
c) Prue

3. Prue má schopnost:
a) telekineze a astrální projekce
b) zmrazování a zastavení času
c) předvídání budoucnosti, levitace a empatie
4. Piper má schopnost:
a) telekineze a astrální projekce
b) zmrazování a zastavení času
c) předvídání budoucnosti, levitace a empatie
5. Phoebe má schopnost:

a) telekineze a astrální projekce
b) zmrazování a zastavení času
c) předvídání budoucnosti, levitace a empatie
6. Velká láska Piper a světlonoš Čarodějek je:
a) Cole
b) Leo
c) Wyatt
7. Phoebe se zamiluje do budoucího Zdroje zla, který se jmenuje:

a) Cole

b) Leo

c) Wyatt
8. Prue je zabita démonem:

a) Colem

b) Shaxem

c) Barbasem
9. Nevlastní sestra Čarodějek, která obnoví Moc tří po smrti Prue:
a) Phoebe

b) Patty

c) Paige
10. Paige má schopnost:
a) telekineze a astrální projekce
b) přenášení lidí i věcí
c) předvídání budoucnosti, levitace a empatie
11. Syn Piper a Lea, který se v budoucnosti stane vládcem všeho zla:

a) Chris

b) Wyatt

c) Perry
12. Syn Piper a Lea, který přijde z budoucnosti, aby zachránil Wyatta před zlem:
a) Chris
b) Wyatt

c)Leo

Výsledky: 1c), 2a), 3a). 4b), 5c), 6b), 7a), 8b), 9c), 10b), 11b), 12a)


- Jak jste dopadli nám kdyžtak pište do komentíků - DÍKY.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama